BTW berekenen Duitsland

Ja, ook in Duitsland moet men BTW berekenen. In buurland Duitsland wordt deze belasting overigens Mehrwertsteuer genoemd. Net als in ons land kent Duitsland drie verschillende tarieven: een nultarief, een laag tarief en een hoog tarief.

In Duitsland kent met het nultarief en percentages van 7 en 19 procent btw

Als je het in Duitsland hebt over het lage tarief dan wordt gedoeld op 7 procent, terwijl het hoge btw-tarief 19 procent bedraagt. Het lage tarief ligt in Duitsland dus een procent hoger, het hoge tarief is bij onze Oosterburen twee procent lager. Ook wat betreft het gebruik van de verschillende btw-tarieven kennen Nederland en Duitsland veel overeenkomsten. Zo geldt ook in Duitsland het hoge tarief voor de wat wij noemen luxe producten. Dat betekent ook meteen dat voor de meeste producten dus het hoge tarief betaald moet worden. Voor de basisproducten geldt in Duitsland (en in ons land) het lage tarief. Voorbeeld hiervan is brood. Het nultarief geldt, opnieuw zoals dat in ons land ook het geval is, op het moment dat er handel wordt gedreven met het buitenland.

Etenswaren, sport, landbouw, sport en hotels? Dan betaal je 7 procent btw

De btw in het buitenland en dus ook in Duitsland wil nog wel eens misverstand opleveren. Neem het nultarief, betekent dit dan dat je als Nederlandse handelaar in Duitsland geen btw afgedragen hoeft te worden? Welnu, als Nederlandse ondernemer betaal je wel degelijk btw, maar dan gewoon in eigen land. Je kunt voor de duidelijkheid stellen dat je in Duitsland voor onder meer etenswaren, landbouw, sport en hotels een btw-percentage van 7 procent betaalt. Voor alle overige diensten en leveringen draag je 21 procent belasting toegevoegde waarde af.

De in Duitsland afgedragen btw kun je terugvragen aan de belastingdienst

Juist het verschil in btw maakt het voor Nederlanders die in de grensstreek wonen interessant om benzine te tanken net over de grens en om er te gaan winkelen. In ons land wordt de verhoging van de btw doorberekend in de prijzen. Nou kan het gebeuren dat jij als Nederlandse ondernemer in Duitsland btw hebt afgedragen. Voor wat betreft de zakelijke doeleinden geldt dan dat de betaalde btw teruggevorderd kan worden. Zakelijke kosten kunnen bijvoorbeeld hotelkosten zijn, maar ook de kosten die gemaakt zijn in een restaurant, de kosten voor de toegang tot een beurs en brandstofkosten kunnen dat eveneens zijn, net als de kosten die gemaakt worden als je een auto huurt.
Wie graag terugbetaling wenst, die bewaart altijd de originele facturen
Het is goed te weten dat de in Duitsland betaalde btw zowel per kwartaal als per jaar teruggevraagd kan worden. Wil je voor terugbetaling in aanmerking komen, bewaar dan wel altijd de originele facturen die je voor de zakelijke doeleinden hebt betaald. Die moet je desgevraagd aan de belastingdienst kunnen laten zien.

Is er sprake van al dan niet een vaste inrichting

Het kan nog gecompliceerder als we kijken naar de btw in Duitsland. Stel je bent Nederlander en hebt een bedrijf dat in Duitsland gevestigd is. In dat geval betaal je de Duitse btw. Dit geldt ook als er sprake is van een zogenaamde vaste inrichting in Duitsland, dit is een bedrijfsruime die over genoeg faciliteiten beschikt om als zelfstandige onderneming uit de voeten te kunnen. Vanuit die ruimte worden dan ook de leveringen en diensten aan derden verricht. Voorbeelden hiervan zijn een winkel bijvoorbeeld of een werkplaats of fabriek met daarbij een kantoor. Een vaste inrichting is geen opslagruimte, goederendepot of een ruimte waar slechts ondersteunende activiteiten plaatsvinden. Nee, ook een vakantiewoning in Duitsland die je wilt gaan verhuren is geen vaste inrichting. In dat geval betaal je dus btw in eigen land.

Lever je aan Duitse ondernemers? Dan geldt het nultarief

Als je als Nederlandse ondernemer goederen levert aan ondernemers in Duitsland dan? In de meeste gevallen hanteer je dan het nultarief. In dat geval moet jij als ondernemer wel kunnen aantonen dat de persoon aan wie je levert wel aangifte in Duitsland doen.

Maak het je gemakkelijker en gebruik een online rekentool voor de berekening van de btw

Het kan dus best verwarrend zijn, al die verschillende btw percentages. Gelukkig zijn daar ook hulpmiddelen voor die het allemaal een stuk eenvoudiger en overzichtelijker maken. De btw kun je namelijk prima online berekenen. Extra handig want als je werkt met een rekenmachine dan wil er nog wel eens ergens een foutje insluipen. Met de handige tools van btwonlineberekenen.nl een kwestie van invullen.

Bepaal het tarief en laat de rekentool zijn werk doen

Je vult in of je een bedrag met of zonder omzetbelasting wilt, vervolgens geef je aan om welk tarief het gaat, online vind je, mocht je twijfels over het percentage hebben, een lijst met de goederen en diensten die bij een bepaald btw percentage horen. Je klikt nu op of 6 procent of op 21 procent. Vervolgens is het nog slechts een kwestie van het invullen van het bedrag en de toets ‘berekenen’ indrukken. Wat je ziet is het antwoord dat je zocht.

De btw is een goudmijntje voor de Duitse en ook Nederlandse overheid

Je zou je ondertussen afvragen waar al die moeite goed voor is en waarom we eigenlijk btw betalen. Bovendien worden de producten alleen maar duurder door de belasting. Welnu, de btw is een goudmijntje voor de overheid, ook in Duitsland dus. Het geld dat de overheid hier mee verdient wordt weer aangewend om te gebruiken voor projecten en subsidies bijvoorbeeld. Wat goed te weten is, is dat je ook in Duitsland in de winkel een prijskaartje inclusief btw ziet hangen. In ons land en Duitsland is dat verplicht. Er zijn echter landen waar de prijzen nog exclusief btw staan. Dan komt er dus nog een bedrag bij de prijs die op het schapkaartje staat vermeldt.

In alle gevallen is het goed dat als je twijfelt je altijd de hulp inroept van professionals die je verder kunnen helpen. Fouten maken met de belasting kan je later namelijk duur komen te staan en die fouten kunnen zelfs verstrekkende gevolgen voor je onderneming hebben.