BTW berekenen België

De BTW staat ook wel bekend als omzetbelasting. Deze belasting bestaat uit verschillende tarieven. Hierdoor kan er verwarring over ontstaan welk tarief bij een product of dienst hoort. Het standaard BTW tarief voor goederen en diensten bedraagt 21%. Daarnaast bestaan er in België ook de verlaagde tarieven van 6% en 12%. Enkele producten zijn zelfs vrij van BTW. Hiervoor geldt een belasting van 0%. Op het moment dat je producten of diensten levert en/of inkoopt is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende tarieven.

Wat is BTW?

BTW (Belasting op Toegevoegde Waarde) is een vorm van belasting die je over zo goed als iedere dienst of product moet betalen. Deze belasting staat ook bekend als omzetbelasting. Op het moment dat je zelf producten verkoopt of een dienst levert moet je hierover BTW in rekening brengen bij de afnemer. De omzetbelasting moet je vervolgens namelijk zelf weer afdragen aan de overheid. Als ondernemer hou je dus zelf geen extra inkomen over aan de omzetbelasting die je klanten betalen voor producten of diensten. Het BTW bedrag wordt over het algemeen bij de prijs in berekent, waardoor de klant niet door heeft dat er nog een extra belastingbedrag wordt betaalt voor het product of de dienst. Wel staat er op het bonnetje het bedrag aan betaalde BTW. Ook op een factuur naar andere ondernemers vermeld je apart het BTW bedrag. Om precies te weten hoeveel BTW je afdraagt over een bepaalt bedrag of moet doorberekenen gebruik je deze handige online calculator. Zo lever je altijd een kloppende BTW aangifte in.

BTW berekenen met drie tarieven

Er zijn drie BTW tarieven in België voor verschillende diensten en producten. Het laagste tarief van 6 procent is van toepassing op levensnoodzakelijke producten met een sociaal karakter. Denk hierbij aan water, groenten, tijdschriften en boeken en personenvervoer. Het opvolgende tarief van 12 procent wordt gerekend over producten en diensten die belangrijk zijn vanuit sociaal en/of economisch perspectief belangrijk zijn, zoals steenkool, margarine en restaurant- en cateringdiensten (met bepaalde uitzonderingen). Het hoge tarief van 21 procent is geldig op alle andere diensten en producten. Het kan verwarrend zijn hoeveel BTW je precies moet betalen of rekenen op een bepaald bedrag door de verschillende tarieven. Ook wil je wellicht weten wat de kostprijs is van een dienst of goed dat je hebt aangekocht. Dit kun je berekenen met onze complete online tool.

Je kunt niet alleen BTW terugrekenen met deze praktische en handige tool, maar ziet ook hoeveel BTW je moet betalen op een bedrag waar nog geen BTW over berekend is. Kort gezegd: je berekent wat het bedrag is inclusief BTW en ziet daarbij welk deel BTW is én het is mogelijk om de BTW te berekenen van een bedrag exclusief BTW. Deze complete tool bied je het inzicht dat je nodig hebt en is zeer eenvoudig in gebruik.

BTW berekenen met online rekenmachine

BTW berekenen wordt voor iedereen gemakkelijk door onze gebruiksvriendelijke en eenvoudige tool. Volgens het stappenplan dat hieronder uitgeschreven staat kun je de BTW op verschillende manieren berekenen. Zo is het mogelijk om de BTW te berekenen over een bedrag inclusief BTW. Ook kun je BTW over een bedrag exclusief BTW berekenen zodat je weet waar de totale prijs op uitkomt, wat handig is als je een factuur zonder BTW ontvangt.

Voorbeeld berekening met een prijs inclusief BTW

Door onderstaand voorbeeld te volgen kun je gemakkelijk en snel uitrekenen hoeveel BTW je precies hebt betaald van een bedrag inclusief BTW.

  • Allereerst word je gevraagd of het gaat om een bedrag inclusief of exclusief BTW. Klik op ‘Bedrag incl BTW’ om aan te geven dat het om een bedrag inclusief BTW gaat.
  • Vervolgens vul je het bedrag inclusief BTW in. Bijvoorbeeld: als je 59,95 euro voor een nieuwe trui hebt betaald en wilt weten hoeveel BTW je hebt afgedragen vul je 59,95 in. Je noteert alleen het getal, zonder euroteken.
  • Op de bon staat wat het BTW bedrag is dat je hebt afgedragen. Hier staat ook het percentage BTW bij, in het geval van een trui 21 procent. Als je geen bonnetje meer hebt controleer je eerst onder welk BTW percentage de producten of diensten vallen. In de meeste gevallen gaat het om de categorie van 21 procent, maar het kan ook 6 of 12 procent zijn.
  • Zoek de juiste kolom op volgens het BTW percentage (6 procent, 12 procent of 21 procent) en controleer hoeveel BTW je hebt betaald.
  • Je kunt ook checken wat je zou moeten betalen exclusief BTW. Dit staat in de onderste kolom met informatie.

Voorbeeld berekening met een prijs exclusief BTW

In sommige gevallen krijg je een prijs exclusief BTW te zien, bijvoorbeeld wanneer je een offerte opvraagt bij een bedrijf. Offertes vermelden doorgaans het bedrag exclusief BTW. Ben jij benieuwd waar het totaalbedrag inclusief BTW op uit komt? Dan komt onze rekenmachine voor BTW terugrekenen goed van pas. Deze optie werkt vergelijkbaar als de vorige methode.

  • Bij de vraag ‘exclusief of inclusief BTW?’ kies je voor de optie ‘Excl BTW’ om aan te geven dat je het bedrag inclusief BTW wilt berekenen.
  • Je vult vervolgens het bedrag exclusief BTW in. Heb je bijvoorbeeld een offerte van 800 euro ontvangen exclusief BTW, dan vul je 800 in zonder euroteken.
  • Vervolgens moet je het BTW tarief voor de dienst of het product bepalen. Ook kun je navragen bij de aanbieder van de offerte onder welk BTW tarief de dienst of het product valt. Doorgaans gaat het om een percentage van 21 procent, maar in enkele gevallen wordt er een lager tarief gerekend, bijvoorbeeld voor landbouwdiensten.
  • Afhankelijk van het BTW percentage (6 procent, 12 procent of 21 procent) zoek je de juiste kolom op.
  • In de laatste kolom van de online tool zie je het totale bedrag inclusief BTW. Als je akkoord gaat met de ontvangen offerte betaal je dit bedrag.

BTW berekenen met rekenmachine

Het is ook mogelijk om de BTW zelf te berekenen met een ouderwetse rekenmachine. Je kunt de uitkomst altijd voor de zekerheid even vergelijken met dat van onze online tool. Stel je wilt BTW berekenen dat je over een aankoop van 200 euro hebt betaald. Wederom bepaal je eerst het BTW percentage, in dit voorbeeld gaan we uit van 21 procent. Je deelt eerst het bedrag door 121, dus 200/121 = 1.65289256. Dit vermenigvuldig je vervolgens met 21 (1.6528925 * 21 = €34,71. Dit is je bedrag aan afgedragen BTW. De kostprijs van het product is in dit geval €200 – €34,71 = € 165,29 exclusief BTW. Andersom kun je ook de BTW berekenen dat nog bovenop een bedrag exclusief BTW komt. Stel je ontvangt een offerte van €500 exclusief BTW met een BTW percentage van 21 procent. Het enige dat je hoeft te doen is het bedrag te vermenigvuldigen met het BTW percentage: €500 * 1.21 = €605.

Online BTW berekenen

Om meer inzicht te krijgen in de BTW die je hebt afgedragen of nog af moet dragen over een bepaald bedrag gebruik je onze handige online rekenmachine. Zo heb je meer inzicht en grip op je financiën, wat niet alleen noodzakelijk is als ondernemer maar ook voor particulieren. Probeer het vandaag nog om te kijken wat jij aan omzetbelasting hebt betaald of nog moet afdragen.