Wat is mijn btw nummer?

wat is mijn btw nummer

Het BTW nummer wordt verstrekt door de Nederlandse Belastingdienst. Met deze code kan je geïdentificeerd worden als Nederlandse ondernemer die BTW-plichtig is. Het nummer staat dan ook wel bekend als btw-identificatienummer. Dit nummer gebruik je op facturen die je verzend maar wordt vaak ook gevraagd wanneer je een zakelijke aankoop doet. Bij aanmelding bij de Kamer van Koophandel wordt er automatisch een BTW nummer gegenereerd. Deze automatische verstrekking vindt alleen plaats bij een eenmanszaak, een V.O.F, een commanditaire vennootschap of een maatschap.

Wanneer je werkt als ZZP’er, dan is je BTW nummer eenvoudig te achterhalen. Deze bestaat namelijk uit drie verschillende elementen:

  • Landcode: NL
  • RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer
  • Een achtervoeging uit drie karakters die loopt van B01 t/m B99

Een BTW nummer zou bijvoorbeeld kunnen zijn: NL917294494B01. Dit is slechts een voorbeeld en geen echt BTW nummer.  De lamdcode spreekt voor zich, en is voor een Nederlands BTW nummer altijd NL. Het volgende nummer is een fiscaal nummer óf je burgerservicenummer (vroeger je sofi nummer). De achtervoeging geeft aan hoeveel ondernemingen je hebt gehad. B01 voor je eerste onderneming, B02 voor je tweede onderneming enzovoort.

Waar vind ik mijn btw nummer?

De eerste plek om te kijken is op de facturen die je verzend. Het BTW nummer van jouw onderneming móet op deze facturen staan. Op het uittreksel van de Kamer van Koophandel vind je het BTW nummer van je onderneming terug. Deze kan je verkrijgen bij kvk.nl. Let wel op; een uittreksel van de KVK is niet gratis. Post van de Belastingdienst gericht aan jouw onderneming bevat vrijwel altijd een fiscaal nummer.

Kan je je BTW nummer echt niet vinden? Dan kan je altijd nog een belletje wagen aan je boekhouder of aan de belastingdienst zelf. Bellen met de belastingdienst is geheel gratis en doe je met het volgende telefoonnummer: 0800 – 0543. Wil je controleren of iemand anders zijn BTW nummer klopt? Check onze BTW nummer controleren pagina.