BTW terugrekenen: hoe dat je dat precies?

Elke Nederlander betaalt belasting. Wanneer je bijvoorbeeld een product koopt of gebruik maakt van een dienst wordt daar BTW over berekend. Dit is een omzetbelasting en staat voor ‘Belasting Toegevoegde Waarde’. Elke ondernemer dient namelijk over de bedrijfsomzet BTW te betalen aan de belastingdienst. Om hieraan te kunnen voldoen heft elke ondernemer BTW over de prijs van een product of dienst. Om zeker te weten dat je als consument het juiste bedrag betaalt kun je BTW terugrekenen. Hoe gaat dit in zijn werk?

BTW vult de Nederlandse staatskas

Jaarlijks vullen miljarden euro’s aan belastinggeld de Nederlandse staatskas. Het is voor de overheid dan ook een belangrijke manier om inkomsten te generen. Zo dien je als Nederlander onder andere belasting te betalen over je inkomen, consumptie, accijns, wegen, riool en nalatenschap. Ons land staat in Europa zelfs op de tweede plek wanneer het gaat om belastingen op arbeid. Daarnaast krijgen ondernemers en consumenten te maken met omzetbelasting. Op dit moment dient er voor producten of diensten 6 of 21 procent BTW betaalt te worden. Door een verhoging van het BTW tarief enkele jaren geleden betreft dit meestal 21 procent. Alleen voor diensten als cultuur en recreatie, kunst en schilderwerk geldt een verlaagd tarief van 6 procent BTW. Voor een uitgebreid overzicht van de BTW tarieven is het handig om de de Belastingdienst te raadplegen.

BTW terugrekenen

Het kan gebeuren dat je in de winkel staat en twijfelt aan het BTW bedrag dat op je kassabon staat. Of misschien heb je het idee dat de factuur van een bedrijf niet klopt. Gelukkig is dit probleem heel eenvoudig op te lossen door BTW terug te berekenen. Om aan het juiste bedrag te komen hoef je echt geen rekenwonder te zijn. Met behulp van een rekensommetje lukt het namelijk iedereen. Hoofdrekenen is natuurlijk een optie, maar je kunt er ook een rekenmachine bij gebruiken. Tegenwoordig staat de rekenmachine als een app op je mobiele telefoon. Zo sta je nooit met lege handen. Neem voor de berekening ten eerste het bedrag inclusief BTW en deel dit door 100 plus het BTW percentage. Bij 21 procent betekent dit dus dat je het bedrag deelt door 121, en bij 6 procent 106. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met 6 of 21.

BTW terugrekenen in de praktijk

Wellicht is het handig om er even een praktijksituatie toe te passen. Zo wordt het nog duidelijker hoe je de BTW moet terugrekenen. Stel dat je een boek koopt van 20 euro. Wanneer er 6 procent BTW over wordt gevraagd gebruik je de som 20 gedeeld door 106×6. Als uitkomst krijg je als het goed is 1,13 euro. Gebruik hetzelfde principe bij bedragen met 19 of 21 procent BTW. Een kast van 500 euro deel je bijvoorbeeld door 119×21, met als uitkomst 88,24 euro.

Online BTW terugrekenen

Tegenwoordig hoef je voor het terugrekenen van BTW niet eens meer je eigen rekenkunsten of een machine te gebruiken. Verschillende rekenprogramma’s op het internet zijn wat dat betreft een echte uitkomst. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer je bezig bent met je omzetbelasting en even snel wat uit wilt rekenen. Online zijn er namelijk diverse sites die het sommetje voor je uitrekenen. Op de meeste websites hoef je alleen aan te geven of er 6 of 21 procent BTW berekend wordt. Kies daarbij voor de optie inclusief of exclusief BTW. Vervolgens hoef je alleen nog maar het bedrag in te vullen. De computer heeft als voordeel dat fouten worden voorkomen.

Conclusie: Eenvoudig en snel BTW terugrekenen

Elke ondernemer en consument krijgt te maken met de Belasting Toegevoegde Waarde, oftewel BTW. Om te berekenen of de prijs van een product of factuur klopt kun je een eenvoudige rekensom gebruiken. Deel daarbij het bedrag inclusief BTW door honderd plus het BTW percentage. Je kunt daarvoor zowel een rekenmachine als diverse websites gebruiken. Op die manier ben je er zeker van dat bedragen altijd kloppen.