BTW kunststof kozijnen

Op het moment dat je begint met het zoeken naar nieuwe kozijnen, zul je waarschijnlijk al snel beseffen dat het een kostbare aangelegenheid is. Je wilt kozijnen aanschaffen die lang meegaan, en bovendien zit je natuurlijk niet te wachten op te veel onderhoud aan je kozijnen. Bij het aanschaffen van kozijnen zul je dit vaak combineren met de aanschaf van nieuw glas. Isolatieglas heeft ook een prijskaartje waar veel huiseigenaren van schrikken. Al met al is het verkrijgen van nieuwe kozijnen met isolatieglas dus een behoorlijke investering. Gelukkig is de aanschaf van isolatieglas een investering die zich in de komende jaren terugbetaalt omdat je minder aardgas hoeft te verbruiken. Hierdoor heb je de investering in isolatieglas binnen enkele jaren terugverdiend. Aangezien de overheid sterk aandringt op het nemen van isolerende maatregelen aan je huis, is het redelijk te verwachten dat je subsidie kunt aanvragen voor de prijzen van nieuwe kozijnen.

Wanneer komen kozijnen in aanmerking voor een subsidieregeling

Op het moment dat je isolatieglas en kozijnen gaat aanschaffen, zul je al snel realiseren dat deze twee kostenposten niet altijd onder een subsidieregeling vallen. Isolatieglas komt alleen in aanmerking voor een subsidieregeling als de U-waarde, dus de mate waarin isolatieglas een isolerende werking heeft, maximaal 1.5 is. Of isolatieglas deze waarde bereikt, kan een glasleverancier je vertellen. We kunnen je wel vertellen dat je in dat geval de duurste soort isolatieglas moet nemen, die bestaat uit 3 lagen. Kozijnen komen niet altijd in aanmerking voor een subsidieregeling. De meeste kozijnen zijn namelijk alleen functioneel. Niet alle kozijnen hebben een isolerende werking. Dit betekent dat alleen kozijnen die isolerend zijn in aanmerking komen voor de subsidieregeling. Deze isolerende kozijnen zijn verkrijgbaar in hout en kunststof. De leverancier van de kozijnen kan je precies vertellen welke kozijnen een isolerende werking hebben en dus in aanmerking komen voor subsidie.

Wat moet je doen om subsidie te krijgen voor kozijnen en dubbel glas

Je kunt subsidie krijgen voor isolerende kozijnen en dubbel glas wanneer je deze producten aanschaft voor je huis in combinatie met nog een isolerende maatregel. In dat geval kun je bijvoorbeeld kiezen voor vloerisolatie, dakisolatie, of gevelisolatie. Welke maatregelen voor jouw huis het meest effectief zijn, kan voor jou worden berekend door een isolatieadviesbureau. Met de subsidie-regeling SEEW, oftewel de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning, krijg je een subsidie die afhankelijk is van de isolerende maatregelen die je neemt bij je huis en de kosten die daaraan verbonden zijn. Het energiebesparingsadvies dat je bij een gespecialiseerd bureau kunt aanvragen, valt ook onder een subsidieregeling. Je kunt subsidie krijgen op het advies tot wel 150 euro, mits de factuur goed gespecificeerd is, en het een erkend en gecertificeerd adviesbureau is.

Kiezen voor de subsidie, maar welk materiaal kies je?

In principe zijn er drie verschillende materialen waaruit je kunt kiezen. Traditioneel worden kozijnen vaak van hout gemaakt. Hout heeft als voordeel dat het een duurzaam materiaal is; het belast het milieu weinig. Het past ook vaak goed bij de uitstraling van een (oud) huis. De nadelen van hout zijn echter dat het veel onderhoud vergt. Bovendien is het niet het goedkoopste materiaal. Twee alternatieven zijn aluminium en kunststof kozijnen. Deze materialen vragen weinig onderhoud en isoleren goed. Aluminium is bovendien zeer sterk en daarom geschikt voor grotere glasoppervlakken.

Jouw voorkeuren

Je merkt al dat de beste keuze voor het type kozijnen afhankelijk is van de situatie. Heb je last van tocht en kou en wil je een groot raam plaatsen, dan is een aluminium kozijn een voor de hand liggende keuze. Wil je de mooiste kozijnen voor je woonkamer en zijn de kosten minder belangrijk, dan zijn houten kozijnen misschien een betere keuze. Nieuwe raamkozijnen kunnen niet alleen hinderlijke tocht verminderen, maar ook energie besparen door betere isolatie. Afhankelijk van je budget, interieur, en raamoppervlakte kun je kiezen welk kozijn het meest geschikt is voor jouw huis.

Handig om te weten: het maakt niet uit of je nu kiest voor hout, kunststof of aluminium om subsidie te krijgen. Zolang je maar de U-waarde van 1.2 (of 0.7) niet overschrijdt, kun je subsidie krijgen (gebaseerd op de voorwaarden van de ISDE-regeling 2021). Goed isolerende kozijnen zijn ook duurder. Aluminium isoleert bijvoorbeeld zeer slecht, dus heb je betere en daardoor duurdere kozijnen nodig. De kosten kunnen in dit geval snel oplopen. Houd hier rekening mee. Een kozijnbedrijf kan je hier alles over vertellen.

Hier volgt een overzicht van de gemiddelde kosten per m2 in 2021:

Kunststof kozijnen: €500 tot €775

Houten kozijnen: €650 tot €850

Aluminium kozijnen: €800 tot €1.000

Stalen kozijnen: €1.100 tot €1.300

Laag BTW-tarief

Wanneer je isolatieglas en isolerende kozijnen laat plaatsen, krijg je te maken met nog een extra kostenpost die vaak de helft van de totale rekening beslaat; het arbeidsloon van het kozijnenbedrijf en de glaszetter. Over dit arbeidsloon wordt een BTW-tarief geheven. Het normale BTW-tarief bedraagt 21 procent. Omdat het echter om isolerende werkzaamheden gaat, zal het bedrijf dat de kozijnen en het isolerende glas levert, jou het lage BTW-tarief van 9% in rekening brengen voor deze werkzaamheden. Hierbij wordt nauwlettend gekeken naar de specifieke posten. Het lage BTW-tarief is dan ook alleen van toepassing op het arbeidsloon en niet op de materialen.

Geplaatst op |