BTW op auto’s

BTW op auto's

Bij de aanschaf en het gebruik van een auto komt heel wat kijken. De BTW-regels rondom de aanschaf en het gebruik van een auto zijn best ingewikkeld. Het is goed om u hierin te verdiepen voordat u een auto aanschaft, zeker als u ondernemer bent en de auto ook voor zakelijke doeleinden gebruikt.

BTW op auto’s

Voor BTW op auto’s geldt het tarief van 21%. Hier zijn ook geen uitzonderingen op. Daar zit de complexiteit dus niet in. Het is als ondernemer mogelijk om BTW terug te vorderen op de aanschaf, maar dan maakt het wel uit wat voor auto u aanschaft. Daar komt dus de complexiteit om de hoek kijken.

Wat is een marge auto en wat is een BTW auto?

Veel mensen hebben vast weleens van de term marge auto gehoord, maar wat is dat nu eigenlijk? De term marge auto komt voort uit het feit dat er alleen BTW berekend en betaald moet worden over het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs, de marge. Bij de aankoop van een marge auto kan geen BTW teruggevraagd worden. Dit is bij een BTW auto wel het geval.
Een marge auto kan bovendien niet meer worden omgezet in een BTW auto. Dat betekent niet dat u als ondernemer bij de aanschaf van een marge auto helemaal geen voordeel meer heeft. Als u een marge auto koopt, kunt u geen BTW terugvorderen, maar u kunt het aankoopbedrag wel in uw administratie opnemen als een bedrijfsaankoop. Dat betekent dat u aan het eind van het jaar toch minder belasting betaalt.

Als u als particulier een auto aanschaft, is het verschil niet relevant, omdat u geen BTW kunt terugvragen. Als u voor zakelijke doeleinden een auto aanschaft, kan een BTW auto interessant zijn, omdat u dan de BTW kan terugvorderen. Deze voordelen gelden ook bij het aangaan van een financial lease voor een BTW auto.

BTW bij privégebruik van een bedrijfswagen

Bij de aanschaf van een auto is ook BTW verschuldigd. Bedrijven kunnen deze BTW afschrijven bij het indienen van hun inkomstenbelasting. Dat geldt dan natuurlijk wel voor het zakelijk gebruik van de auto en niet voor het eventuele privégebruik. Door het bijhouden van een kilometeradministratie toont u aan welke kilometers voor zakelijke doeleinden zijn geweest en welke kilometers voor privéreizen. Als u geen kilometeradministratie bijhoudt, rekent de Belastingdienst met een jaarlijks percentage van 2,7% over het totaalbedrag inclusief BTW. Als de auto langer dan vijf jaar geleden is aangeschaft, wordt dit percentage verlaagd naar 1,5%. De regels voor privégebruik van auto’s gelden ook voor leaseauto’s.

Geplaatst op |