BTW op boeken

BTW op boeken

De BTW berekening op boeken is aan veranderingen onderhevig geweest. Nog steeds zijn er ontwikkelingen gaande. Het is daarom belangrijk om u goed te laten informeren over BTW op boeken.

BTW-verhoging en de Wet op de vaste boekenprijs

Het lage BTW-tarief voor boeken is met ingang van 2019 verhoogd van 6% naar 9%. Dit had vanwege de Wet op de vaste boekenprijs nog heel wat voeten in de aarde. Boeken die onder deze wet vallen hebben namelijk een vastgestelde prijs, inclusief BTW. Boeken mogen niet voor een lagere prijs verkocht worden. De wet stimuleert diversiteit van het aanbod van boeken en vermindert de prijsconcurrentie. Verder is het interessanter om boeken uit te geven, die commercieel minder interessant zijn, omdat het eventuele verlies hierop gecompenseerd kan worden met de winst op de verkoop van populaire boeken. Bij de BTW-verhoging van 2019 was de Wet op de vaste boekenprijs een lastig obstakel. Als gevolg van de BTW-verhoging zou meer BTW moet worden afgedragen dan waarmee rekening was gehouden bij het vaststellen van de verkoopprijs. Uiteindelijk is daarom, tegelijk met de verhoging van het BTW-tarief, ook de Wet op de vaste boekenprijs aangepast. Het gaf importeurs en uitgeverijen de mogelijkheid om de prijzen van boeken te verhogen om zo de BTW-verhoging te compenseren.
Het lage tarief geldt ondermeer voor leesboeken, maar ook voor digitale fotoboeken, kleurboeken en stripboeken. Een algemene vuistregel hierbij is, dat de publicatie voor iedereen herkenbaar moet zijn als boek. Een uitzondering hierop is als de inhoud van een boek op een dvd of usb-stick staat, zoals bijvoorbeeld een luisterboek. Dan geldt ook het lage tarief, ook al is het niet herkenbaar als boek.

BTW op boeken, hoog tarief

Er zijn ook boeksoorten die vallen onder het hoge BTW-tarief van 21%. Het gaat hierbij ondermeer om notitieboekjes, lege fotoalbums, schetsboeken en agenda’s. Voor digitale boeken die via het internet worden gedownload, zoals e-books geldt ook het tarief van 21%. E-books worden niet gezien als boeken, maar als software. In EU-verband zijn er plannen om digitale publicaties, zoals e-books met ingang van 2020 ook onder het lage tarief te laten vallen.

BTW op boeken aftrekken

BTW over zakelijke uitgaven kan worden afgetrokken. Dit geldt ook voor boeken die een zakelijk doel hebben, maar niet alleen voor boeken. Denk ook aan de aankoop van notitieblokken en agenda’s. Deze kunnen ook worden opgevoerd als zakelijke kosten.
Als u voor een studie kosten maakt voor de aankoop van boeken, mag u dit aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt overigens niet in het geval van recht op studiefinanciering.

Geplaatst op |