BTW op margegoederen

BTW op margegoederen

Ondernemers die in margegoederen handelen, mogen de margeregeling toepassen. Dit is een speciale regeling voor ondernemers die handelen in gebruikte goederen, oftewel margegoederen. Wat houdt deze regeling precies in? En wat zijn margegoederen eigenlijk?

Wat zijn margegoederen?

Onder margegoederen verstaan we tweedehands artikelen die zijn ingekocht zonder btw. Het gaat hier om goederen die de klant, al dan niet na reparatie, weer opnieuw kan gebruiken. Spullen die je van een particulier koopt zijn automatisch margegoederen, ook al zijn de spullen nog nooit gebruikt. Voorbeelden van margegoederen zijn meubels, kunst, antiek of tweedehands auto’s.

De margeregeling

De margeregeling houdt in dat je de btw niet over de omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en inkoopprijs berekend. Dit noemen we de winstmarge. De btw bereken je dus over de winstmarge, alsof de 21% btw al in deze marge zit. Deze regeling is vooral voordelig als je aan particulieren verkoopt. Op deze manier kun je namelijk meer wist maken of een lagere prijs rekenen. Verkoop je een artikel met winst? Dan is het winstmarge positief en moet je dus btw betalen. Als je een artikel met verlies verkoopt, dan resulteert dit in een negatief winstmarge. Je hoeft dan geen btw te betalen, maar je krijgt dan dus ook geen btw terug. Mag jouw klant btw aftrekken? Dan kun je er ook voor kiezen om de normale btw-regels toe te passen.

Btw berekenen bij margegoederen

Je kunt deze regeling gebruiken bij de inkoop van partijen, maar ook bij de inkoop van goederen per stuk. Je berekent de btw in beide gevallen over het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs. Heb je een partij goederen voor een bepaalde prijs verkocht en verkoop je de goederen nu per stuk? Dan is het de bedoeling dat je de inkoopprijs splitst in de verhouding van de verwachte verkoopprijzen van de afzonderlijke goederen.

Twee berekeningsmethodes

Je kunt de btw die je moet aangeven op twee manieren berekenen: met de individuele methode en de globalisatiemethode. De individuele methode houdt in dat je de btw per individueel goed berekent. Je houdt de verkopen per stuk bij in jouw administratie. Als je gebruik maakt van de globalisatiemethode, dan bereken je de btw over de totale winstmarge per kwartaal (aangiftetijdvak). Deze laatste methode is verplicht bij een aantal soorten goederen, bijvoorbeeld kleding, meubelen, boeken en tijdschriften.

Wanneer mag je de margeregeling niet toepassen?

Je mag deze regeling niet toepassen bij export naar EU-landen van vervoermiddelen die bijna nieuw zijn. Daarnaast geldt de margeregeling niet voor onbewerkte edele metalen en onbewerkte edelstenen.

Geplaatst op |