BTW op sieraden

BTW op sieraden

Als u als winkelier of als andere ondernemer producten of diensten levert, bent u verplicht om hier BTW over te berekenen richting de klant. In Nederland zijn er drie BTW-tarieven en afhankelijk van het product of de dienst die u levert, rekent u een bepaald BTW-tarief. In het verleden is er veel discussie geweest over het BTW-tarief op sieraden. Het is daarom belangrijk om uzelf goed te informeren over welk BTW-tarief u moet hanteren.

BTW op kunstvoorwerpen

Kunstvoorwerpen vallen onder bepaalde voorwaarden onder het verlaagde tarief van 9% in plaats van 21% BTW. Dit lage tarief was ooit bedoeld om kunstaankopen door particulieren en overheden te bevorderen.
Het kunstvoorwerp moet geïmporteerd zijn uit een land buiten de Europese Unie en het moet geleverd zijn door de kunstenaar die het voorwerp ontworpen en gemaakt heeft. Bovendien moet het niet geleverd zijn door een ondernemer die het aangekochte kunstvoorwerp als winkelier doorverkoopt en de BTW op zijn aankoop heeft afgetrokken. Een uitzondering hierop is de kunstenaar die zijn kunstvoorwerp verkoopt via een galeriehouder. De galeriehouder heeft het kunstvoorwerp niet aangekocht, maar bemiddelt namens de kunstenaar. De kunstenaar blijft dan de verkoper en mag dus het lage tarief van 9% hanteren.

Beeldende kunst of niet?

De regels over kunstvoorwerpen zijn duidelijk, maar de interessante vraag die overblijft, is of sieraden vallen onder kunstvoorwerpen. Iemand is kunstenaar als deze dingen ontwerpt die beschouwd worden als kunstvoorwerpen. Een hele kunstzinnige stoel wordt door de Belastingdienst toch niet gezien als kunstvoorwerp. Het blijft in de ogen van de Belastingdienst een gebruiksvoorwerp en is daarom belast met 21%. Dit geldt ook als de stoel gemaakt is door een erkend beeldend kunstenaar.
Lijfsieraden kunnen gezien worden als draagbare kunstvoorwerpen en kunnen dus belast zijn met 9% BTW. Het moet dan wel duidelijk zijn dat de maker van het sieraad een beeldend kunstenaar is en het sieraad zelf geleverd heeft. Het sieraad moet ook uniek zijn in z’n soort. De maker wordt gezien als erkend beeldend kunstenaar als dit blijkt uit ondermeer vooropleiding, exposities en artikelen in kunstbladen.
Een edelsmid die sieraden maakt, wordt niet gezien als kunstenaar. Hij maakt voorwerpen met een commercieel karakter en daarom vallen zijn sieraden niet onder het lage tarief. Er is concurrentie mogelijk met sieraden die door andere edelsmeden of juweliers worden gemaakt.
Wellicht nog goed om te weten dat het schetsontwerp van een sieraad belast is met 21% BTW. Het ontwerp is niet tastbaar, de waarde zit in de inhoud, de verbeelding.

Het te hanteren BTW-tarief op sieraden is dus niet altijd eenvoudig te bepalen. Als u twijfelt, kunt u hierover vooraf overleggen met de Belastingdienst.

Geplaatst op |