BTW verhoging van 6 naar 9 procent, onpraktisch voor ondernemers

btw verhogingHet is nog maar een kwestie van tijd, en dan gaat het lage zes procent BTW tarief naar negen procent. Vanaf januari krijgen we te maken met dit hogere tarief. Vervelend voor ‘de consument’, want de boodschappen worden net een tikkeltje duurder.

Echter, wat vaak vergeten wordt is dat het voor ondernemers ook een hoop rompslomp met zich meebrengt. Nu zal de Albert Heijn prima om kunnen gaan met een dergelijke verhoging, maar voor de slager op de hoek is er een uitdaging. Prijskaartjes vernieuwen, boekhouding aanpassen, een update van het kassasysteem of in sommige gevallen zelfs een compleet nieuw kassa systeem.

Taxi’s

De deadline voor de wijziging van 6 naar 9 procent BTW is vrij strict. Letterlijk vanaf 1 januari dient deze wijziging gebruikt te worden. Voor de gemiddelde winkelier niet zo’n probleem, maar wel voor taxi’s. Ook zij krijgen te maken met de BTW verhoging. Er zijn taxi chauffeurs die een dienst rijden van 31 december op 1 januari. Echter; vanaf 1 januari dient er een BTW tarief van 9 procent berekend te worden. Vaak dient deze verhoging handmatig doorgevoerd te worden bij de garage. Niet bijzonder praktisch dus gezien de clientèle die taxi’s mislopen: Oud & Nieuw is naast koningsdag de drukste periode van het jaar.

Ieder voordeel heeft z’n nadeel

Natuurlijk zijn er ook ondernemers die handig inspelen op de BTW verhoging. De tarieven voor kappers gaan bijvoorbeeld ook omhoog. Kappers sporen klanten dan ook aan in de laatste weken van het jaar nog langs te komen. Ook kaartjes voor theaters worden duurder. Echter, als je nu een kaartje koopt voor een voorstelling in 2019, dan profiteer je nu nog van het lagere BTW tarief.

Wij bij BTWonlineberekenen.nl zijn er al helemaal klaar voor! Onze calculator is uitgebreid met de mogelijkheid om het 9 procent tarief te berekenen. Inclusief óf exclusief, de keuze is aan jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *