BTW verhoging van 6 naar 9 procent, onpraktisch voor ondernemers

btw verhogingHet is nog maar een kwestie van tijd, en dan gaat het lage zes procent BTW tarief naar negen procent. Vanaf januari krijgen we te maken met dit hogere tarief. Vervelend voor ‘de consument’, want de boodschappen worden net een tikkeltje duurder.

Echter, wat vaak vergeten wordt is dat het voor ondernemers ook een hoop rompslomp met zich meebrengt. Nu zal de Albert Heijn prima om kunnen gaan met een dergelijke verhoging, maar voor de slager op de hoek is er een uitdaging. Prijskaartjes vernieuwen, boekhouding aanpassen, een update van het kassasysteem of in sommige gevallen zelfs een compleet nieuw kassa systeem.

Taxi’s

De deadline voor de wijziging van 6 naar 9 procent BTW is vrij strict. Letterlijk vanaf 1 januari dient deze wijziging gebruikt te worden. Voor de gemiddelde winkelier niet zo’n probleem, maar wel voor taxi’s. Ook zij krijgen te maken met de BTW verhoging. Er zijn taxi chauffeurs die een dienst rijden van 31 december op 1 januari. Echter; vanaf 1 januari dient er een BTW tarief van 9 procent berekend te worden. Vaak dient deze verhoging handmatig doorgevoerd te worden bij de garage. Niet bijzonder praktisch dus gezien de clientèle die taxi’s mislopen: Oud & Nieuw is naast koningsdag de drukste periode van het jaar.

Ieder voordeel heeft z’n nadeel

Natuurlijk zijn er ook ondernemers die handig inspelen op de BTW verhoging. De tarieven voor kappers gaan bijvoorbeeld ook omhoog. Kappers sporen klanten dan ook aan in de laatste weken van het jaar nog langs te komen. Ook kaartjes voor theaters worden duurder. Echter, als je nu een kaartje koopt voor een voorstelling in 2019, dan profiteer je nu nog van het lagere BTW tarief.

Wij bij BTWonlineberekenen.nl zijn er al helemaal klaar voor! Onze calculator is uitgebreid met de mogelijkheid om het 9 procent tarief te berekenen. Inclusief óf exclusief, de keuze is aan jou.

Veelgestelde vragen

Wat is het tarief waarnaar het lage BTW-tarief verhoogd wordt?

Het lage zes procent BTW tarief wordt verhoogd naar negen procent.

Wat zijn enkele gevolgen van de BTW-verhoging voor ondernemers?

Ondernemers moeten prijskaartjes vernieuwen, boekhouding aanpassen, en mogelijk hun kassasysteem updaten of vervangen.

Waarom kan de BTW-verhoging problematisch zijn voor taxi's met ritten over de jaarwisseling?

Taxi's moeten vanaf 1 januari het nieuwe BTW-tarief van 9 procent hanteren, wat handmatig doorgevoerd moet worden bij de garage en voor extra rompslomp zorgt.

Hoe proberen sommige ondernemers in te spelen op de BTW-verhoging?

Sommige ondernemers, zoals kappers, verhogen hun tarieven en moedigen klanten aan om nog voor het einde van het jaar langs te komen om te profiteren van het lagere BTW-tarief.

Wat biedt BTWonlineberekenen.nl in verband met de BTW-verhoging?

BTWonlineberekenen.nl heeft hun calculator uitgebreid met de mogelijkheid om het 9 procent BTW-tarief te berekenen, inclusief of exclusief, naar keuze van de gebruiker.

Geplaatst op |