Het juiste moment om een incassobureau in te schakelen

Als ondernemer of particulier kun je te maken krijgen met klanten of debiteuren die hun rekeningen niet of niet tijdig betalen. Deze situatie kan leiden tot stress en financiële problemen, wat je natuurlijk wilt voorkomen. Wellicht vraag je je af wanneer je een incassobureau moet inschakelen om je openstaande facturen te innen. In dit artikel bespreken we de situaties waarin het verstandig is om een incassobureau in te schakelen en hoe je het beste kunt handelen om een succesvolle incasso te realiseren.

Waarom en wanneer een incassobureau inschakelen?

Als je te maken krijgt met openstaande facturen en debiteuren die weigeren te betalen, kan het inschakelen van een incassobureau uitkomst bieden. Een incassobureau zorgt voor ontzorging en biedt juridische bijstand tijdens het incassoproces. Het is raadzaam om een incassobureau in te schakelen wanneer je na meerdere aanmaningen en betalingsherinneringen geen betaling hebt ontvangen, of wanneer je merkt dat de klant bewust probeert onder betaling uit te komen. Het inschakelen van een incassobureau kan helpen bij het behouden van een goede klantrelatie en kan ervoor zorgen dat je je kunt blijven focussen op je eigen organisatie.

Hoe kies je het juiste incassobureau?

Bij het kiezen van een incassobureau is het belangrijk om te letten op de ervaring en expertise van het bureau. Onyx Advocaten is een incassobureau in Den Bosch met incasso-advocaten in dienst, waardoor ze meer bevoegdheden hebben dan gewone incassobureaus en deurwaarders. Ze hebben positieve reviews ontvangen en bieden gratis eerste advies en verschillende tarieven, afhankelijk van de situatie van de klant. Het is ook belangrijk om te kiezen voor een incassobureau dat is aangesloten bij een specialisatievereniging, zoals de VIA, en dat werkt volgens het ‘No Cure, No Pay’ principe. Zo weet je zeker dat je met een betrouwbare partij in zee gaat.

De verschillende fasen van het incassoproces

Een incassotraject bestaat uit drie fasen: debiteurenbeheer, minnelijke incasso en gerechtelijke procedure. In de debiteurenbeheerfase stuur je betalingsherinneringen en aanmaningen naar de debiteur. Als de debiteur na 14 dagen nog steeds niet betaalt, start de minnelijke incassofase, waarbij het incassobureau contact opneemt met de debiteur en probeert tot een betalingsregeling te komen. Indien de minnelijke incasso niet succesvol is, kan het incassobureau een gerechtelijke procedure starten om de vordering alsnog te innen. Het is belangrijk om te weten dat het inschakelen van een incassobureau kosten met zich meebrengt, maar deze kosten worden doorgaans verhaald op de debiteur.

Wat te doen bij betalingsachterstanden?

Bij betalingsachterstanden zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen voordat je een incassobureau inschakelt. Zo kun je eerst zelf contact opnemen met de klant en navragen waarom er niet betaald is. Het sturen van betalingsherinneringen en aanmaningen is een formele stap die je kunt nemen om de klant tot betaling aan te sporen. Als dit niet werkt, kun je overwegen om een betalingsregeling af te spreken of juridische middelen in te zetten, zoals het starten van een gerechtelijke procedure of het inschakelen van een deurwaarder.

Beslaglegging en verdere gevolgen van niet betalen

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van het niet betalen van een schuld. Als na aanmaningen van het incassobureau nog steeds niet betaald wordt, kan de schuldeiser naar de rechter stappen en een vonnis verkrijgen om verdere maatregelen te nemen. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals beslaglegging op inkomen, bankrekening, inboedel of zelfs je huis. Het is daarom cruciaal om tijdig actie te ondernemen en openstaande facturen zo snel mogelijk te betalen of een betalingsregeling te treffen.

Conclusie

Het inschakelen van een incassobureau kan een effectieve manier zijn om openstaande facturen te innen en grip te krijgen op debiteuren die weigeren te betalen. Kies voor een betrouwbaar incassobureau, zoals Onyx Advocaten in Den Bosch, en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verschillende stappen in het incassotraject. Wees proactief in het benaderen van debiteuren en probeer betalingsproblemen tijdig op te lossen om verdere kosten en juridische stappen te voorkomen.

Geplaatst op |