Hoe zit het met de BTW op een huurauto?

Ga jij binnenkort op vakantie of wil je in eigen land een auto huren, dan vraag je je misschien af hoe het zit met de BTW. Wanneer je zakelijk een auto gaat huren, dan is deze BTW terug te vorderen, maar als particulier is dit natuurlijk niet het geval. Toch is het ook als particulier wel handig dat je weet waar je aan toe bent en dus niet voor een onaangename verrassing komt te staan op het moment dat je de rekening voorgeschoteld krijgt. Om ervoor te zorgen dat je exact weet hoe het zit, leggen wij je in dit artikel alles rondom de BTW op een huurauto uit.

Wat is de BTW?

Wanneer we iets kopen, dan wordt dit vermeerderd met 9 of 21 procent. Dit zit al bij de prijs in en dient door de ontvanger te worden afgedragen aan de belastingdienst. Deze belasting toegevoegde waarde wordt bepaald op basis van het type product. Zo is eten 9 procent en al het andere 21 procent. Uiteraard met een aantal uitzonderingen daargelaten. Voor particulieren is dit verder niet relevant, maar wanneer je als ondernemer iets koopt, kun je hiervan de BTW terugvorderen. Handig dus om te weten.

BTW op huurauto’s

Bij het huren van een auto wordt ook BTW in rekening gebracht. Het exacte bedrag aan BTW dat je moet betalen, hangt af van verschillende factoren, zoals het type auto dat je huurt, de duur van de huur en of je de auto voor zakelijke of persoonlijke doeleinden gebruikt. Uiteindelijk bepaalt de hoogte van het bedrag, ook de hoogte van de te betalen BTW. Dit komt doordat het een percentage is en dus evenredig stijgt naarmate het bedrag exclusief BTW hoger wordt.

Zakelijk gebruik

Als je de huurauto voor zakelijke doeleinden gebruikt, heb je meestal recht op teruggave van de betaalde BTW. Dit geldt echter alleen als je ondernemer bent en de auto uitsluitend voor zakelijke doeleinden gebruikt. Het is belangrijk om alle benodigde documentatie bij te houden en eventuele vereiste formulieren in te vullen om in aanmerking te komen voor BTW teruggave. Dit kun je maandelijks of per kwartaal doen, afhankelijk van de omvang van je bedrijf. Als je de huurauto voor persoonlijke doeleinden gebruikt, betaal je het volledige BTW bedrag. Dit betekent dat je de huurprijs inclusief BTW moet betalen zonder mogelijkheid tot teruggave.

Je betaalt dus altijd de BTW

Bij het huren van een auto is de BTW van toepassing en deze betaal je dus ook altijd. Of je in aanmerking komt voor teruggave van de betaalde BTW hangt af van het doel van de huur (zakelijk of persoonlijk). Als je de huurauto voor zakelijke doeleinden gebruikt, kun je mogelijk BTW terugvragen. Voor persoonlijk gebruik moet het volledige BTW bedrag worden betaald en kan deze niet worden teruggevorderd. Natuurlijk kun je, wanneer je een eigen zaak hebt, ook zeggen dat je de auto voor zakelijke doeleinden hebt gebruikt, terwijl dit niet zo blijkt te zijn. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een verhuizing.

Geplaatst op |