Nieuwe BTW regels voor e-commerce

Vanaf 1 juli gelden er nieuwe regels voor BTW berekenen in Europa voor e-commerce klanten. Heb je een webwinkel en verkoop je veel in EU-landen? Dan is dit artikel van groot belang voor jou!

Nieuwe regels

De nieuwe regel voor het berekenen van BTW is eigenlijk heel eenvoudig: maak je neer dan 10.000 Euro omzet in een EU-land? Dan draag je BTW af in dat specifieke land. Wanneer je een internationale webwinkel bent, dan lijkt dat misschien een probleem te zijn. Immers, in ieder land afzonderlijk BTW afdragen is namelijk een enorm gedoe!

BTW aangeven in ieder land?

Gelukkig heeft de belastingdienst in Nederland een unieregeling. Je berekent en betaalt BTW bij de Nederlandse belastingdienst, waarna zij er vervolgens voor zorgen dat de BTW terecht komt in het juiste land. Dit zogenaamde éénloketsysteem is beschikbaar via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Aanpassingen in de webwinkel

Het vervelende is, dat er wel een aantal aanpassingen binnen jouw huidige e-commerce omgeving gedaan moeten worden. Zo dien je voor ieder land waar je in verkoopt een BTW tarief op te geven zodat de juiste BTW wordt berekend op facturen. Webwinkel pakketten als Magento en WooCommerce hebben hiervoor ingebouwde opties. Als webwinkel hoef je niet te vermelden wat het BTW tarief precies is, maar volstaat de weergave van ‘inclusief BTW’.

Geplaatst op |