Veelgestelde vragen over BTW en BTW berekenen

Ook dit jaar waren er een groot aantal vragen omtrent BTW berekenen en BTW in het algemeen. Wij hebben alle vragen nog een keertje voor je op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen over BTW

Waar vind ik mijn btw nummer?

Je BTW nummer moet altijd op je factuur staan. Dat is dus de eerste plek om te kijken. Open je boekhoudsoftware en pak je meest recente factuur erbij. Je kan eventueel de belastingdienst bellen óf je boekhouder.

Wat is btw?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Het is een belasting die over een groot aantal producten wordt berekend die je koopt.

Wat is een btw nummer?

Een BTW nummer is een identificatienummer van de belastingdienst. Je gebruikt dit nummer richting klanten en leveranciers. In tegenstelling tot vroeger heeft het huidige BTW identificatienummer geen link meer met het burgerservicenummer.

Hoe bereken je btw?

BTW bereken je als volgt. Stel je verkoopt een product van 100 Euro exclusief BTW, dan reken je het volgende uit: 100 * 1.21 = 121. Stel je verkoop een product van 100 Euro inclusief BTW, maar je wil het bedrag exclusief BTW weten, dan reken je het volgende uit: (100 / 121) * 100 = 82,64

Wat is btw verlegd?

Wanneer de BTW wordt verlegd, dan wordt de BTW verlegd van leverancier naar de afnemer. Wanneer je bijvoorbeeld als bedrijf iets aankoopt in het buitenland dan kan de leverancier de BTW naar jou verleggen. Dat betekent dat jij als afnemer verantwoordelijk bent voor het afdragen van de BTW in het land waar je als bedrijf bent gevestigd.

Geplaatst op |