Als je een bouwdepot hebt, wil je natuurlijk weten wat je daar precies mee mag doen qua belasting. Het klinkt misschien als een gedoe, maar het valt best mee als je weet waar je op moet letten.
De eerste twee jaar telt echt mee
Zodra je een bouwdepot opent, begint er een periode van twee jaar waarin je de rente over je lening mag aftrekken van je inkomen in box 1. Dit geldt alleen als je het geld gebruikt voor het verbouwen of verbeteren van je eigen woning. Een nieuwe badkamer of het opknappen van de zolder kan prima. Ook wanneer je met de slaapkamer van de kinderen aan de slag gaat, is een halfhoogslaper kopen een mogelijkheid, maar let wel goed op dat je binnen de regels van de belastingdienst blijft.
In het begin is het het gunstigst
De eerste zes maanden zijn financieel het meest voordelig. De rente die je betaalt over het bedrag in het depot mag je volledig aftrekken. De rente die je krijgt op dat bedrag hoef je niet mee te tellen. Dus dat scheelt weer.
Na zes maanden verandert het spel een beetje
Vanaf maand zeven tot en met maand vierentwintig wordt het iets ingewikkelder. De rente die je ontvangt op het depot wordt dan verrekend met de rente die je betaalt. Alleen het verschil mag je nog aftrekken. Geen ramp, maar wel iets om rekening mee te houden.
Na twee jaar stopt de aftrek
Zodra die twee jaar voorbij zijn, mag je geen rente meer aftrekken over het bedrag dat nog in het depot staat. De rente die je ontvangt hoef je trouwens ook niet aan te geven bij de belasting. Heb je alsnog geld uit het depot gebruikt voor de verbouwing? Dan mag je over dat deel van het bedrag de rente nog wel aftrekken. Maar alleen over het deel dat echt is uitgegeven.
Niet gebruikt geld telt als vermogen
Laat je een deel van het geld gewoon staan en doe je er niets mee? Dan telt dat bedrag mee als bezit in box 3. De lening zelf zie je dan als schuld in box 3. De rente die je daarover betaalt is dan niet aftrekbaar en de rente die je ontvangt hoef je gelukkig ook niet op te geven.
Wat valt er nou precies onder ‘verbouwing’?
Verbouwen is best breed, maar de belastingdienst kijkt vooral naar vaste onderdelen. Dus het plaatsen van een dakraam, nieuwe vloer, extra stopcontacten of het isoleren van de zolder valt er allemaal onder. Stel dat je de bovenverdieping onder handen neemt en een slaapkamer voor je kind maakt. Het bouwen van een tussenwand of het laten leggen van laminaat kun je met je bouwdepot regelen. Maar als je daarna een juniorbed koopt of besluit een halfhoogslaper te kopen? Dat valt dan weer niet onder aftrekbare kosten. Meubels tellen namelijk niet mee, ook al zijn ze nog zo handig of noodzakelijk.
Bewaar alles wat je kunt aantonen
Bonnetjes, facturen en betaalbewijzen zijn je beste vrienden. Want als je achteraf moet aantonen dat je het geld écht aan de verbouwing hebt besteed, wil je niet met lege handen staan. Tijdens je belastingaangifte wordt automatisch berekend wat je mag aftrekken, zolang je de juiste gegevens invult. Maar zonder bewijs kom je nergens.