Aftrekposten inkomstenbelasting

aftrekposten belastingdienst

We geven het grif toe, niemand onder ons is er graag bij als het gaat over het betalen van de inkomstenbelasting. We hebben allemaal hard gewerkt en goed gespaard voor onze centen en geven hier dan ook niet graag een stuk van af. Maar wat als we je zeggen dat je jaarlijks misschien meer betaalt dan je eigenlijk zou moeten? We leggen je hierna uit hoe dat komt.

Maak gebruik van de voorziene aftrekposten

Anders dan voor je inkomsten, staan veel van je aftrekposten niet automatisch ingevuld op je aangifte. Hierdoor gaan veel mensen er ten onrechte van uit dat er voor hen geen aftrekposten in aanmerking komen. Toch kan ook jij heel wat van je kosten als terechte aftrekposten invullen, waardoor je zal zien dat je inkomstenbelasting direct een heel stuk lager zal uitvallen. Onder het motto dat alle beetjes helpen, loont het zeker en vast de moeite hier eens even je tijd voor te nemen en alles uit te zoeken. Om je alvast op weg te helpen, zetten we de voornaamste even op een rijtje.

Hypotheekrente

Ben je eigenaar van een woning waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten? Het inbrengen van de betaalde hypotheekrente als aftrekpost maakt een groot verschil op je aangifte en je hebt er recht op. Dit geldt ook voor periodieke betalingen die je gedaan hebt in het kader van een erfpacht.

Een wisselend inkomen verdelen over 3 jaar

Voor mensen met een wisselend inkomen kan de inkomstenbelasting een moeilijke opgave zijn in die zin dat je het ene jaar kans maakt heel wat geld te moeten betalen terwijl het het jaar daarop vrijwel niets moet betalen of zelf terugkrijgt. De laatste twee mogelijkheden zullen voor niemand problemen opleveren maar in het eerste geval kan je al gauw voor een verrassing komen te staan. Om jezelf het niet onnodig moeilijk te maken kan je, als je in het geval van een wisselend inkomen bent, ervoor kiezen om middelingsregeling te gebruiken. Op die manier wordt je inkomen van 3 opeenvolgende jaren samengeteld en wordt hiervan een gemiddelde genomen als jaarlijks inkomen. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijkere beeld hebt op je fiscale toestand.

Jij en je partner

Hierin doe je er goed aan alle voorwaarden en mogelijkheden goed te overlopen. Het is immers niet zo dat het steeds voordeliger zal zijn om als partners ook elkaars fiscale partner te zijn. Ben je dit wel, dan biedt deze regeling je de mogelijkheid om bepaalde aftrekposten in mindering te brengen van het hoogste inkomen en vermeerderingen kunnen bijtellen bij het laagste inkomen. Let wel op dat niet alle aftrekposten op de andere partner kunnen geboekt worden, voor hypotheekrente bijvoorbeeld kan dit wel gedaan worden maar voor inkomsten uit een activiteit als freelancer dan weer niet. Om te weten of het voor jullie loont om elkaar fiscale partner te zijn, maak je best van beide mogelijkheden een simulatie.

Alle kleine beetjes helpen

Hoewel we hierboven reeds de voornaamste aftrekposten hebben aangegeven, dit wil zeggen diegene die het grootste verschil kunnen uitmaken, bestaan er ook nog een hele resem aan kleinere aftrekposten waarvoor jij ook in aanmerking kan komen.

  • Ben je iemand die geregeld wel eens een goed doel steunt? Diverse organisaties reiken fiscale attesten uit die je kan aftrekken.
  • Ben je een studie begonnen? Ga zeker na of je hiervan bepaalde kosten kan aftrekken, zoals bijvoorbeeld cursussen of materiaal nodig voor de studie.
  • Dividendbelasting die je betaald hebt op je zuurverdiende spaargeld kan je als aftrekpost ingeven op je aangifte.
  • Reiskosten kunnen voor werknemers in loondienst onder bepaalde voorwaarden in mindering gebracht worden. Dit is onder andere het geval voor verplaatsingen met het openbaar vervoer die meer dan 10 kilometer bedragen en die minstens één keer in de week gedaan worden.
  • Voor mensen die ziektekosten hebben die boven het drempelbedrag van hun inkomen vallen, kunnen bepaalde van die gemaakte kosten in mindering brengen.

Zo goed als iedereen heeft wel kosten die recht geven op aftrek. Het komt er vaak op aan even de tijd te nemen om alle mogelijkheden na te gaan en te kijken welke kosten voor jouw persoonlijke situatie in aanmerking komen als aftrekpost. Ben je benieuwd hoeveel je hierdoor effectief kunt besparen? Maak eens een simulatie met en zonder de aftrekposten die je gevonden hebt. Het resultaat zal je verbazen. En dit terwijl je er gewoon recht op hebt maar er misschien nooit de moeite voor gedaan hebt. De beste tip die we je nog kunnen meegeven is gedurende het hele jaar alle bewijzen van je kosten zorgvuldig bij te houden zodat je niets over het hoofd ziet bij het invullen van je aangifte. Zijn er zaken waaraan je twijfelt of die je niet helemaal duidelijk zijn? Bij de belastingdienst zijn experts aanwezig die je gegarandeerd verder op weg kunnen helpen.

Geplaatst op |