BTW afdragen en terugvragen, veelgemaakte fouten

btw zakenlunchHet is weer zover, de aangifte omzetbelasting staat voor de deur. Voor de meeste ondernemers gesneden koek, want we weten precies waar we recht op hebben én wat we moeten afdragen. Toch? Vaak worden er toch fouten gemaakt die vervelende gevolgen kunnen hebben. Daarom een aantal veelgemaakte omzetbelasting bloopers.

Te laat betalen

Ik denk dat dit iedere ondernemer weleens is overkomen: de BTW te laat betalen. Vervelend, maar kan voorkomen. Je krijgt een boete van 3% over het bedrag wat te laat is betaald met een minimum van 50 euro en een maximum van 5278 euro. Vaak komt het erop neer dat je een boete krijgt van 50 euro.

Belangrijke pointers met betrekking tot het betalen van de BTW:

  • BTW moet op de rekening staan van de Belastingdienst op de laatste dag van de maand waarin betaald moet worden.
  • Vaak wanneer er binnen 7 dagen betaald wordt ná het verstrijken van de betaaldatum, dan ben je nog op tijd.
  • Houdt rekening met weekenden! In deze periode vinden er namelij

BTW en zakenlunch

Als ondernemer draag je omzetbelasting af, maar krijg je ook een stukje BTW terug in de vorm van voorbelasting. Deze voorbelasting bereken je over goederen en diensten die je hebt afgenomen bij andere bedrijven. Zo ook de zakelijke lunch. Toch?

Jammergenoeg kan de betaalde omzetbelasting in een restaurant of andere horeca gelegenheid niet in mindering worden gebracht.

BTW en privé aankopen

Eigenlijk is dit een nobrainer: de BTW voor producten en diensten die je privé gebruikt kan je niet aandragen als voorbelasting. Het wordt echter tricky wanneer producten of diensten deels zakelijk als privé worden gebruikt. Als je vanuit huis werkt dan gebruik je je internet abonnement zowel zakelijk als privé. De BTW over dit internet abonnement trek je dan ook af naar rato.

BTW uit het buitenland

Wanneer je diensten of goederen afneemt uit andere EU-landen, dan kan je deze beslist niet aftrekken als voorbelasting, zelfs niet wanneer het BTW percentage gelijkwaardig is. Het is simpelweg geen Nederlandse omzetbelasting. Bij afname van goederen moeten bedrijven uit andere EU-landen een 0 procent tarief berekenen of vermelden dat de omzetbelasting is verlegd.

Kleine ondernemersregeling

Voor de kleinere ondernemers onder ons heeft de overheid een speciale regeling in het verschiet; de kleine ondernemersregeling. Veel ondernemers vergeten deze regeling. Wanneer je in een jaar minder dan 1883 euro omzetbelasting moet afdragen, dan kan je een deel van deze som houden. Onder de 1345 euro betaal je helemaal niets.

Aanloopkosten

Als startende ondernemer maak je kosten voor je onderneming. Je koopt bijvoorbeeld een laptop en doet wellicht andere investeringen terwijl de onderneming nog niet eens bestaat. Bewaar de bonnetjes van deze aankopen! De BTW over deze aanloopkosten mag je namelijk terugvragen.

 

Geplaatst op |