BTW en BTW berekenen

BTW berekenen

BTW is een veel voorkomende term in de financiële wereld, maar tegenwoordig ook in het dagelijks betalingsverkeer. Maar wat is nu eigenlijk BTW? BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. Zo leer je het tijdens de lessen economie op de middelbare school.

BTW is een indirecte belasting die door de overheid word geheven over de verkoop van producten of van diensten. Een extra toegevoegde waarde dus over de omzet, vandaar dat BTW valt onder de omzetbelasting. In Nederland gebruiken we deze term sinds 1969, dus al ruim 50 jaar. Een ondernemer die dus een goed levert aan iemand of die een dienst verricht is verplicht om omzetbelasting te berekenen over de verkoopprijs. Deze omzetbelasting moet vervolgens betaald worden aan de belastingdienst. Kan je als ondernemer aantonen dat je belastingplichtig bent als ondernemer, dan kan je de omzetbelasting ook weer terugkrijgen van de belastingdienst.

Wat is mijn BTW nummer?

Ben je ondernemer en blijkt dat je aan de voorwaarden voldoet om als belastingplichtig ondernemer gezien te worden door de fiscus dan ontvang je ook een BTW nummer. Je dient dan wel als ondernemer ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel. Het BTW nummer staat altijd op de brieven of formulieren die je via de belastingdienst ontvangt genoteerd. Het BTW nummer bestaat uit 14 tekens. De landcode zit erin, je burgerservicenummer en een toevoeging van 3 tekens, beginnende met een hoofdletter B. Je BTW nummer zou bijvoorbeeld kunnen zijn: NL012345678B01. Het BTW nummer wordt soms ook wel eens BTW identificatienummer genoemd.

Hoe bereken ik de BTW?

BTW berekenen doe je over de vergoeding van je goederen of diensten. Je brengt de klant een totaalbedrag in rekening dat dan inclusief BTW is. Je dient wel op te letten dat je het juiste BTW tarief gebruikt. Dit is afhankelijk van het soort producten of diensten dat je levert. Voor de omzetbelasting zijn er 2 BTW tarieven. Het lage tarief van 9% en het hoge BTW tarief van 21%.

Wanneer gebruik je het lage tarief en wanneer het hoge tarief?

Het verlaagde BTW tarief van 9% gebruik je meestal bij etenswaren. Voor de levering van producten gebruik je het hoge tarief van 21%. Zoals het Nederland beaamt zijn hier uiteraard weer veel uitzonderingsgevallen op. Deze kan je allemaal terug vinden op de website van de belastingdienst. Let dus goed op wanneer je een factuur gaat maken of BTW aangifte gaat doen dat je ook de juiste tarieven hebt gebruikt. De belastingdienst is zeer streng bij het hanteren van de BTW tarieven. Hou dus ook een goede BTW administratie bij, mocht de belastingdienst controles uitvoeren, zodat je altijd een factuur kunt laten zien.

Je kent het motto van de belastingdienst wel: “Leuker kunnen we…”.
Je kan het zelf wel invullen verder.

Geplaatst op |