BTW nummer aanvragen

BTW nummer aanvragen

Als je als zelfstandige je werk uitvoert of een bedrijf hebt, moet je over de omzet BTW afdragen aan de Belastingdienst. Zodra de belastingdienst je ziet als ondernemer als het gaat om de BTW, moet je een BTW nummer aanvragen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld stichtingen of verenigingen.

Hoe vraag je een BTW-nummer aan?

Een BTW-identificatienummer of BTW-id is een identificatiecode van en voor de Belastingdienst. Toch hoef je niet bij de Belastingdienst langs te gaan om dit nummer aan te vragen. Iedere onderneming of rechtspersonen moet zich namelijk ook inschrijven in het Handelsregister. Hoe het aanvragen van het BTW-identificatienummer daarbij in zijn werk gaat, verschilt per situatie.

Inschrijven eenmanszaak
Als je je als eenmanszaak inschrijft in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel en daar alle benodigde gegevens doorgeeft, ontvang je naast een KVK-nummer gelijk een (voorlopig) BTW-identificatienummer. Als de Belastingdienst je aanvraag goedkeurt, krijg je na een paar dagen via de post een bevestiging van dit nummer. Ligt de startdatum van je bedrijf nog in de toekomst? Dan krijg je je BTW-identificatienummer pas binnen vijf dagen na die betreffende datum.

Inschrijven VoF, maatschap of CV
Schrijf je een vennootschap onder firma (VoF), een maatschap of een commanditaire vennootschap (CV) in bij de Kamer van Koophandel, dan krijg je het BTW-identificatienummer een paar dagen later per post toegestuurd van de Belastingdienst.

Inschrijven stichting of vereniging
Als je stichting of vereniging voldoet aan de regels, die de Belastingdienst stelt aan ondernemerschap, kun je deze eveneens inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bevestigt de Belastingdienst dat het om een onderneming gaat, dan krijg je via de post een BTW-identificatienummer toegestuurd. Als stichting of vereniging krijg je dus nooit direct bij de Kamer van Koophandel een BTW-identificatienummer mee.

Inschrijven BV
Start je een besloten vennootschap (BV), dan gaat dit altijd via een notaris. Dit komt omdat het bij wet is geregeld dat de notaris controleert welke mensen een BV starten. De notaris richt de BV op en schrijft deze in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De Belastingdienst krijgt een bericht over de oprichting en stuurt je daarna binnen een paar weken je BTW-identificatienummer per post toe.

Activiteiten vrijgesteld van BTW

Sommige activiteiten in bepaalde branches zijn door de Belastingdienst vrijgesteld van BTW. Als dat voor jouw diensten geldt, ontvang je na je inschrijving in het handelsregister dan ook geen BTW-identificatienummer. Dit geldt bijvoorbeeld voor beroepen in het onderwijs en in de zorg. Het is altijd de Belastingdienst, die bepaalt of je wel of geen BTW hoeft af te dragen.

BTW-identificatienummer aanvragen zonder aanmelding Handelsregister

Er is een aantal uitzonderlijke situaties, waarbij je geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig hebt om een BTW-identificatienummer aan te vragen. Dit geldt onder andere voor stille maatschappen zonder onderneming, open fondsen voor gemene rekening en informele verenigingen. Je kunt in deze gevallen direct bij de Belastingdienst terecht om een BTW-identificatienummer aan te vragen. Wil je de BTW terugvorderen van zonnepanelen? Dan hoef je je eveneens niet in te schrijven in het Handelsregister. Deze teruggave gaat via een formulier van de Belastingdienst.

Geplaatst op |