BTW op planten

BTW op planten

In Nederland bestaan er drie categorien BTW: 0% voor producten en diensten buiten Nederland verhandeld, 9% voor basisproducten en -diensten en ten slotte 21% voor alle overige producten en diensten. Over het algemeen kan gezegd worden dat het 9% BTW tarief van toepassing is op producten die een basisbehoefte vervullen en het 21% BTW tarief van toepassing is op de meer luxe producten. De BTW op planten valt niet in slechts 1 categorie. Het is afhankelijk van het specifieke product of het BTW tarief 9% of 21% betreft. Binnen Nederland zijn er geen producten die in de 0% BTW categorie vallen.

Het eerste tarief is het 9% tarief. Hieronder valt het grootste deel van de zogenaamde sierteeltproducten. Dit is de grootste categorie en bevat de meeste producten. Voorbeelden hiervan zijn alle bloembollen, waaronder ook dahliaknollen, dahliastekken en aronskelken. Daarnaast behoren hier alle planten en alle delen van planten, boomkwekerijproducten en ten slotte een deel van alle bloemen toe. De bloemen die onder het 9% tarief vallen zijn: gedroogde bloemen, orchideeen, anthuriums en bloemboeketten. Ten slotte kunnen houders van het entrecht anderen gebruik laten maken van dit recht tegen een tarief van 9% BTW.

Naast het 9% BTW tarief wordt er soms ook het 21% BTW tarief toegepast, dit is van toepassing op geverfde bloemen, gestabiliseerde bloemen, gedroogde plantaardige producten, melanges van geurstoffen en kunstbloemen en -planten. Ook de algen behoren tot het 21% BTW tarief, net als de bloempotten en vazen waarin de producten worden geplaatst.

Indien er producten worden samengevoegd uit verschillende BTW tarieven, mag de BTW uitgesplitst worden. Indien dat niet kan, mag de BTW fortifair berekend worden. Dit betekent dat er 13% BTW wordt gerekend.

Sinds 1 januari 2019 is het BTW tarief van het lage tarief verhoogd van 6% naar 9%. Vanuit de Vereniging Bloemist Winkeliers was hier weerstand tegen wegens de daaruit volgende prijsverhoging naar de klanten. Toch is de BTW verhoging doorgevoerd.

Indien gebruik wordt gemaakt van een hovenier, is het belangrijk dat deze de factuur opsplitst in diensten en producten. Voor de diensten dient er namelijk 21% BTW betaald te worden. Voor de planten dient slechts 9% BTW betaald te worden. Let er dus op dat de hovenier niet over de gehele factuur 21% BTW rekent. Ook indien u voor de gemeente aan de slag gaat als hovenier is deze regeling van toepassing.

Kort samengevat vallen planten over het algemeen onder het 9% BTW tarief. Er zijn wel groepen van sierteeltproducten die onder het 21% BTW tarief vallen. Het is dus belangrijk dit goed uit te zoeken voordat u hiermee gaat rekenen.

Geplaatst op |