BTW tarief bouw

BTW bouw

Investeren in onroerend goed is vandaag de dag een aantrekkelijke belegging. Van een huis geniet je immers je ganse leven. Bouwen of verbouwen kost echter een aardige duit. Als bouwheer doe je er daarom goed aan om naar kosten toe zo optimaal mogelijk te bouwen. De investering moet immers betaalbaar blijven. Ga je voor een nieuwbouw of ben je beter af met het verbouwen of heropfrissen van een reeds bestaande woning? Het geldende btw-tarief kan bij het beantwoorden van deze vraag een belangrijke rol spelen.

De bouwsector kent een hoog en een laag tarief

Er bestaan verschillende btw-tarieven. Het normale, algemene tarief bedraagt 21%. Daarnaast is er voor sommige goederen en diensten een verlaagd btw-tarief van 9% mogelijk. De aard van de activiteiten bepaalt onder welk tarief ze vallen.

Het normale, algemene btw-tarief van 21%

Doorgaans betaal je als bouwheer in Nederland het algemene btw-tarief van 21%. Laat je een nieuwbouw optrekken? Dan betaal je als bouwheer 21% btw op de werkuren van de aannemer en op de aankoop van de door hem gebruikte materialen. Neem je een tuinman in dienst om de tuin opnieuw aan te leggen? Dan betaal je als bouwheer 21% btw. Koop je bouwmateriaal om een klus zelf te doen? Ook dan geldt het algemene btw-tarief. Het verlaagde tarief omvat enkel arbeidskosten. Benieuwd hoeveel je dan daadwerkelijk betaald? Je kunt BTW berekenen met onze handige rekenmachine.

Het verlaagde btw-tarief van 9%

Heb je nood aan een nieuw kleurtje in huis? Heb je plannen om je woning energiezuiniger te maken? Prima, dan is het verlaagde tarief misschien iets voor jou. Wie zijn woning laat isoleren, schilderen, stukadoren of behangen, kan aanspraak maken op het btw-tarief van 9%. Prestaties zoals het voorbereiden van het schilderwerk met een primer of het schuren van een houten vloer vallen eveneens onder het verlaagde tarief. Ook wie zijn woning langs de binnenkant laat schoonmaken, komt voor de 9% btw in aanmerking.

Het verlaagde btw-tarief komt echter met twee voorwaarden. Zo moet de woning waar de werken uitgevoerd worden, minstens twee jaar oud zijn. Bij twijfel kan de eerste ingebruikname van een woning worden nagegaan met behulp van BAG, de basisregistratie Adressen en Gebouwen. Ben je eigenaar van een woning waaraan recentelijk werd verbouwd? Dan moet minimum 50% van de woning ouder zijn dan twee jaar. De tweede voorwaarde is dat de woning bestemd is voor permanente bewoning door een particulier. Als eigenaar van een bedrijfsgebouw, een vakantiewoning of een pensionnetje kan je dus niet genieten van het verlaagde btw-tarief.

Geplaatst op |