Btw op zonnepanelen terugvragen

btw zonnepanelen terugvragenWie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen, heeft de mogelijkheid om de btw op deze investering terug te krijgen van de Belastingdienst. Zeer zeker de moeite waard, want dan heb je het wel over 21 procent van het aankoopbedrag voor je zonnepanelen. Stel je hebt een aantal zonnepanelen met een waarde van vijfduizend euro, dan kun je dus een bedrag van zo’n duizend euro van de Belastingdienst terugkrijgen, zeer de moeite waard dus. Voor het terugkrijgen van de belasting toegevoegde waarde dien je wel een aantal stappen te nemen en aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Kleine ondernemer

Waarom je de btw terug kunt krijgen? Dit is omdat de belastingdienst particulieren als ondernemers ziet op het moment dat er stroom aan het netwerk geleverd wordt. En in Nederland dienen ondernemers zoals bekend btw over de gemaakte omzet af te dragen. In beginsel dien je dus over de door jou opgewekte stroom btw af te dragen, je mag aan de andere kant dus ook de btw die je betaald hebt toen je de installatie kocht aan de Belastingdienst terugvragen. Ben je zo’n particuliere zonepaneelhouder, dan word je door de Belastingdienst beschouwd als een kleinere ondernemer.

Btw-aangifte

Je krijgt geld niet zomaar op je bankrekening overgemaakt, daarvoor dien je zelf in actie te komen. Wil je een beroep doen op de teruggave van 21 procent, zorg dan dat je als ondernemer aangemeld bent bij de Belastingdienst. Vervolgens dien je een btw-aangifte in betreffende het jaar waarin jij de panelen hebt aangeschaft. Voor de jaren daarna ben je in de gelegenheid vijsteling aan te vragen waardoor je in feite dus slechts een keer aangifte hoeft te doen.

Btw-nummer

De eerste stap die je zet is het invullen van het formulier ‘opgaaf startende ondernemer’ op de website van de Belastingdienst. Start je met het aanbieden van stroom aan een netwerk, dan krijg je van de Belastingdienst het etiket ondernemer opgeplakt. Aanmelden kan binnen een termijn van dertig dagen na het kwartaal waarin je de panelen hebt gekocht. Je kunt je echter ook al aanmelden als ondernemer nog voordat je de panelen daadwerkelijk gekocht hebt. In negen van de tien gevallen ontvang je vervolgens binnen vijf werkdagen goedkeuring van de Belastingdienst en ben je ook bezitter van een BTW nummer. Via een door de Belastingdienst verstrekte inlognaam kun jij vervolgens je digitale btw-aangifte doen.

Forfaitbedrag

Als ondernemer wordt je geacht per kwartaal btw-aangifte te doen. Dit doe je net zo lang tot je een eventuele ontheffing hebt gekregen. De aangifte zelf lijkt in eerste instantie wellicht ingewikkeld, in werkelijkheid is dat het niet. Zo hoef je bijvoorbeeld niet zelf het btw-bedrag uit te rekenen, de belastingdienst hanteert voor de omzetbelasting namelijk standaardbedragen. Bij het doen van de eerste aangifte mag je het gehele ‘forfaitbedrag’ invullen bij vraag 1a, de volgende kwartalen kun je daar dan 0 invullen. Ondanks dat je dus steeds de 0 invult, dien je wél aangifte te doen. De Belastingdienst is vaak niet mild voor het niet (tijdig) indienen van een aangifte en deelt niet zelden forse geldboetes uit.

Rekeningnummer

Heb je alles geregeld en de juiste gegevens doorgegeven, dan is het nog wel zaak dat de Belastingdienst weet op welk bankrekeningnummer ze je het bedrag terug kunnen storten. Geef altijd en bankrekeningnummer door, ook al weet je dat de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft vanwege eventuele toeslagen, inkomstenbelasting of andere belastingzaken. Wil je je bankrekeningnummer na een kwartaal veranderen? Maak dan gebruik van het formule ‘wijziging rekeningnummer ondernemers’ en de Belastingdienst zal voortaan het nieuw doorgegeven rekeningnummer gebruiken. Het terugvorderen van de btw op de investering in zonepanelen is dus allesbehalve ingewikkeld. Er zijn mensen die er voor kiezen om ook dit uit te besteden aan een bedrijf, dit is gezien de weinig complexe materie echter zonde van je geld, zeker ten opzichte van het bedrag dat je terugkrijgt.

Zelf actie ondernemen

Officieel wordt er van uit gegaan dat iedereen die geïnvesteerd heeft in zonnepanelen elk kwartaal een btw-aangifte doet. Registreer je je echter niet als ondernemer, dan zul je van de Belastingdienst automatisch een ontheffing ontvangen en hoef je dus geen btw-aangifte meer te doen. Dien je geen aanvraag in, dan krijg je ook nooit de BTW over het aankoopbedrag van je zonnesysteem terug. Wie dus aanspraak wil maken op de toch heel aantrekkelijke 21 procent teruggave, die dient zelf actie te ondernemen. De Belastingdienst onderneemt zelf namelijk geen actie. Niet aanvragen betekent dus dat je de btw ook niet terugkrijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *